My next notebook will be a OneNote…

Nog niet zo lang geleden liep het mis bij Spikes! Paniek. Chaos. Ontreddering. Want… de notitieschriftjes waren op! Ook kregen we weerstand op de vraag om nieuwe te bestellen. “Dat is toch niet meer nodig, anno 2015? Alles gaat digitaal!”

Mijn papierminnend hart brak bij het horen van deze harde woorden. Oké, de tijd van lei en griffel is voorbij (hoewel, in sommige kookprogramma’s maakt de lei toch een mooie opmars…), maar zijn pen en papier ook al voorbijgestreefd? Zat ik teveel met mijn neus tussen het papier om dit op te merken?

OneNote. Altijd en overal terug te vinden.

onenote-iconOmdat ik niet vies ben van een uitdaging, nam ik de proef op de som. Met pijn in het hart borg ik mijn notitieboekjes en post-its voor de komende dagen op.

Al snel bleek dat deze slimme applicatie een handig gadget is:

  • Zonder al te veel poespas kan je gestructureerd notities nemen om deze later te verfijnen;
  • Bovendien kan je deze digitale notities makkelijk linken aan bestanden of mails;
  • De zoektocht naar een pen – want waar is zo’n ding als je het nodig hebt?! – werd overbodig;
  • Beschikaar op alle soorten devices. Achter je bureau op je laptop, in een vergadering met je tablet of thuis in de zetel op je Smartphone? OneNote is altijd en overal terug te vinden. Ook al heb je geen eigen device bij de hand! (Bedankt Cloud);
  • Grootste voordeel van OneNote: de zoekfunctie! Instant overzicht met de welbekende combinatie Ctrfl+F!

En toch…

Toch overtreft het digitale typewerk niet op alle vlakken het handschrift. Denk maar aan het maken van een schematische voorstelling. Een denkoefening of een brainstormsessie visueel -en snel- voorstellen is nog steeds handiger met pen en papier.

Bovendien is papier altijd trouw en toegankelijk, wat al eens kan tegenvallen met een laptop. Niet zo lang geleden nog moest mijn laptop plots – en onomkeerbaar – heropstarten om enkele updates te installeren. Tijdens een vergadering. Twintig minuten later was deze configuratie voltooid, maar jammer genoeg de vergadering ook…

OneNotevsSchrijven

Waar vraagt de context om?

Naast (persoonlijke én professionele) pro’s en contra’s kijk ik ook nog even naar de context waarin je vergadert. Zo kan je in een groep terechtkomen waar iedereen met een tablet of laptop aan tafel zit. Als jij dan pen en papier bovenhaalt, dan kunnen er misschien wat verraste blikken jouw kant opschieten.

Ook omgekeerd kan de context jouw persoonlijke manier van werken een beetje saboteren: wanneer niemand een scherm voor zich heeft, lijkt het haast asociaal om met een laptop aan te zetten. Niet enkel asociaal, maar zijn we niet allemaal eens afgeleid als we die mail zien binnenkomen?

Toetsenbord versus balpen…

… schrift versus tablet. Het is een strijd die ik liever links laat liggen. Meer nog: moet deze wel gestreden worden? Beide middelen hebben zowel voor- als nadelen. Een combinatie van de twee lijkt mij daarom de perfecte oplossing. Gebruik vooral waar jij je het beste bij voelt, en kies zelf welk soort notitieboek werkt voor jou naargelang de doeleinden en context.

En ik? Ik gooi mijn pennen nog niet weg, maar ik zal wel minder snel mijn schriftjes vol hebben. Dat staat geOneNoteerd!

 David Maes
.Net Developer

Een reactie op “My next notebook will be a OneNote…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s