The future is ours!

Men vraagt mij regelmatig: ”Wie zijn de concurrenten van Spikes?” Het klassieke antwoord is dan: “De grote systeemintegratoren van België.” (Ik noem geen namen.) Dat is natuurlijk niet waar. Onze echte concurrenten zijn Viber, Facetime, WhatsApp, SnapChat, Messenger, Facebook, Doodle, Google Docs, Dropbox, en vele andere. Ik verklaar me nader.

Spikes heeft eigenlijk 2 categorieën van concurrenten: Apps en Webservices (en dikwijls de combinatie van beide). In ons privé-leven kiezen wij allemaal zelf de Apps en Webservices die we willen gebruiken om contacten te leggen, te communiceren en samen te werken. We kiezen die toepassingen deels door de communities waarin we aanwezig zijn (vrienden, clubs, familie) en deels door persoonlijke smaak m.b.t. user experience. Apps en Webservices hebben wel één gezamenlijk kenmerk: de gebruiker ervaart een hoge persoonlijke productiviteit doordat de software altijd en overal beschikbaar is en fun om te gebruiken. Het feit dat in een bedrijfscontext IT-toepassingen aan andere criteria moeten voldoen (beveiliging, integratie met back-end systemen, etc.) is voor het individu van minder belang.

BYOA

Hoe lang zal het nog duren vooraleer BYOA (Bring Your Own App) een trend wordt?

BYOABYOA gaat ervanuit dat door de traditionele gebreken van bedrijfssoftware (saai en niet altijd en overal beschikbaar), medewerkers zelf de apps gaan kiezen waarmee ze in bedrijfscontext willen werken. Ze zullen gezamenlijk en in team zelf gaan beslissen welke apps en services ze gaan gebruiken om efficiënt te kunnen samenwerken binnen het team. En aangezien elke medewerker in verschillende teams actief is, betekent dit dat de gebruiker verschillende apps en services zullen gebruiken in de verschillende teams. Het betekent ook dat de organisatie van die medewerkers een veelvoud aan apps wordt gebruikt. ‘Parallel IT’ is terug van nooit weggeweest.

Nochtans ligt BYOD (Bring Your Own Device) nog vers in het geheugen: bedrijven waren te laat met het moderniseren van hun netwerken en beveiliging, en stonden niet toe dat medewerkers hun eigen mobiele devices gebruikten … totdat die situatie niet langer houdbaar was.

Modern Apps

Deze keer mogen we niet te laat zijn. Deze keer moeten we ervoor zorgen dat de IT-oplossingen die we in bedrijven ter beschikking stellen om contacten te leggen, te communiceren en samen te werken, niet onderdoen voor wat gebruikers ervaren in hun prive-leven. Bedrijfstoepassingen moeten onder de vorm van Apps en/of Webservices prettig in het gebruik zijn, en altijd en overal beschikbaar zijn. Bedrijfssoftware mag niet onderdoen voor publiek beschikbare software. De efficiëntie van de organisatie mag niet boven de efficiëntie van het individu worden gesteld. De moderne gebruiker zal het eerste (efficiëntie van de organisatie) niet aanvaarden als het tweede (persoonlijke efficiëntie) niet tegelijkertijd wordt gerealiseerd.

BYOA2

Spikes is er klaar voor. Nu jij nog?

We zijn er nog niet. De oplossingen van vandaag zijn (nog) niet de oplossingen van morgen. Maar de visie is duidelijk, we weten in welke richting we moeten verder reizen.

Als jij ook de ambitie hebt om de bedrijfssoftware van morgen te bouwen, als jij je inzichten in moderne apps en persoonlijke productiviteit met ons wil delen, neem dan onmiddellijk contact op met ons.

The future is ours!

Marc Vanderheyden,
Managing Partner @ Spikes
@mceev11

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s