Haal meer voldoening uit je werk

Het is een vaak voorkomend misverstand dat de voldoening die mensen uit hun dagdagelijkse activiteiten halen, inherent is aan de job die ze uitvoeren. Zo zou bureauwerk bijvoorbeeld altijd saai zijn, is het bijhouden van de administratie per definitie afstompend en zijn klanten niet zelden onredelijk.

Ofschoon er natuurlijk aan een aantal basisvoorwaarden voldaan moet worden om je goed in je vel te voelen, zijn er ook heel wat zaken waar je als werknemer zelf grip op hebt. Het loont dan ook de moeite om te focussen op die dingen waar je wel impact op hebt, in plaats van je blind te staren op bepaalde aspecten die zich als een gegeven aandienen. Houd de volgende 6 tips dus zeker in je achterhoofd als het in 2016 even wat minder zou gaan…

Allereerst blijkt uit onderzoek dat mensen die sociale connecties aangaan met personen uit hun omgeving een grotere tevredenheid ervaren. Wetende dat we bijna één derde van onze tijd onder collega’s spenderen, zorg je er dus maar beter voor dat je een aangename relatie met ze opbouwt. Uiteraard moet niet iedereen je BFF of hartsvriendin worden, maar af en toe ‘ns informeren naar hoe het met elkaar gaat kan vast geen kwaad.

Transparantie blijkt eveneens een erg bepalende factor voor hoe aangenaam werknemers het klimaat op de werkvloer ervaren. Zo hebben bedrijven die er in slagen om een veilige omgeving te creëren, dit wil zeggen een psychologische ruimte waarbinnen iedereen oprecht zijn mening kan uiten, over het algemeen meer tevreden werknemers. Ook jij kan hier je steentje aan bijdragen door eerlijk te zijn tegenover je collega’s. Een oprechte inhoud geven aan je boodschap wil natuurlijk niet zeggen dat je de vorm ervan moet verwaarlozen. Houd dan ook rekening met het feit dat beide belangrijk zijn om tot effectieve communicatie te komen.

Het geven van feedback en erkenning hangt nauw samen met het voorgaande topic. Specifiek echter aan beide begrippen is dat ze betrekking hebben op de concrete dingen die collega’s opleveren. Was het eindejaarsevent dat enkele van je collega’s organiseerden een succes? Of heeft die ene persoon van marketing met wie je samenwerkt zonet een belangrijk probleem van jullie klant opgelost? Spreek dan je waardering uit en zeg dat je het knap vindt wat ze gedaan hebben. Iedereen leert er van, en vroeg of laat ben jij vast en zeker aan de beurt.

Je goed voelen op de werkvloer begint dan misschien wel op je werk, maar het stopt er zeker niet. Een gezonde work-life balance is dan ook essentieel. Het is niet normaal dat je iedere dag tot ’s avonds laat thuis moet doorwerken. Maar het is evenmin normaal wanneer het opvolgen van je social media overdag meer tijd in beslag neemt dan de zorg voor je klanten. Houd dit dus goed in de gaten en wees streng genoeg voor jezelf als je merkt dat er een onevenwicht dreigt te ontstaan.

“Een gezonde geest in een gezond lichaam.” Het mag dan wel een huizenhoog cliché zijn, het is er wel ééntje dat klopt als een bus. Zeker wanneer je je dag doorbrengt achter een bureau doe je er goed aan om voldoende aandacht te besteden aan een half uurtje lichaamsbeweging per dag. Kom met de fiets naar het werk, neem de trappen in plaats van de lift of geniet van de beweging die verschillende huishoudelijke taken vereisen. Het is wellicht niet mogelijk om er uren tijd aan te spenderen, maar als je erop probeert te letten zal je snel de voordelen ervan ervaren.

Last but certainly not least: een propere werkplek. Niemand vindt het leuk om in een zwijnenstal te werken. Een toetsenbord dat kraakt van de kruimels of papieren met donkerbruine koffiekringen, geen van beide nodigen echt uit om je werk ter harte te nemen. Zorg er daarom voor dat ’s avonds, voor je je werkplek verlaat, alles opgeruimd en netjes is. Zo kan je je de volgende dag meteen concentreren op je werk, zonder eerst een half uur tijd te moeten verspelen aan het zoeken van dat ene document.

Benieuwd of het werkt? Give it a try and you’ll see!

Veel succes!

Bron: OfficeVibe

blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s