5 ways to nail or fail your job interview!

5 ways to fail NAIL your job interview

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Te vroeg met onze felicitaties? Tja, het einde van je studeertijd loopt in ieder geval op z’n eind. En wanneer het zover is, schiet je professionele carrière uit de startblokken. Want – zoals grootmeester en wijlen Luc De Vos het ooit bezong met Gorki – “jij bent jong en je wil wel ‘ns wat”. Aan ambitie en lef geen gebrek bij jou, maar pas op voor de eerste horde: het sollicitatiegesprek.

Bezorgt het woord ‘sollicitatiegesprek’ je alleen al koude rillingen? Of ben je vastbesloten dat varkentje snel te wassen? Hoe dan ook, wees voorbereid en laat je niet vangen door een van de volgende sollicitatieblunders.

Informele kledij doet je de das om

First impression is key. En de eerste indruk maak je met geschikte kledij en een verzorgd uiterlijk. Piercings en tatoeages zijn zo bij voorkeur niet zichtbaar. Voor mannen komt een kostuum nog altijd georganiseerd en efficiënt over bij werkgevers, maar het is absoluut geen vereiste. Een proper pak, gestreken overhemd (misschien is dit het geknipte moment om het strijkijzer zelf vast te pakken), al dan niet met een das, en nette schoenen. Beter wat formeler dan te informeel.

Voor vrouwen gelden dezelfde regels. Té opvallende kleuren laat je best thuis, maar dit wil niet zeggen dat je er als grijze muis moet uitzien op je grote dag. Uitdagende kledij is daarentegen wel een grote no go! Geen diepe decolletés of strakke topjes dus, maar neutrale kleding en een professionele look!

Wees een starter, geen betweter

Doe je best om indruk te maken, maar overdrijf niet. Stel je daarom in de eerste plaats de vraag of je potentiële eerste job wel indruk op jou maakt. Daarnaast is je kennis ten toon spreiden zeer belangrijk tijdens een sollicitatie, zolang het niet betweterig overkomt.
Vergeet niet: jij komt net van de schoolbanken en solliciteert voor je eerste job ooit.

Je moet ook weten wie er tegenover jou zit. Hoeveel mensen nemen deel aan het sollicitatiegesprek? Wat is hun naam en functie? Google, LinkedIn en Twitter geven je de nodige info. Een Facebookverzoek net voor het gesprek? Dat is toch net dat stapje te ver. Maar de gesprekspartner die voor je zit, kan wel je toekomstige collega zijn. Dus toon respect en interesse. Hoe? Door zelf actief deel te nemen aan het gesprek. Een sollicitatiegesprek heet niet voor niets een ‘gesprek’ en niet een ‘verhoor’.

Psst… vergeet je ook je gsm niet uit te zetten?

Geen voorbereiding, geen job

Je lief, je hond, je bureaulamp… Wanneer je thuis oefent voor een sollicitatie zijn de criteria voor een geschikte gesprekspartner zo goed als onbestaande. Net zoals je kans op de nieuwe job als je je niet voorbereidt. Doe een rollenspel en bereid al enkele mogelijke antwoorden voor, maar vooral: draai de website van je potentiële nieuwe werkgever helemaal binnenstebuiten en leer het bedrijf kennen.

Eerlijkheid duurt het langst

Een cliché, we weten het. Maar ó zo waar. Lieg je, dan komt de aap vroeg of laat toch uit de mouw. Is het niet over je diploma’s, dan wel over eventuele competenties die je verworven hebt. Want de kans is groot dat je nieuwe werkgever het bewijs vraagt van je behaalde diploma’s. En je zogezegde ‘competenties’? Die zijn wat ze zijn. Jij bent een starter op zoek naar een eerste werkervaring. Dat weet je potentiële werkgever. Het bedrijf is reeds geïnteresseerd in jou – aangezien je bent uitgenodigd voor een gesprek – en geeft je de kans om jezelf professioneel te ontplooien. Eerlijk zijn is dus de boodschap!

Hou de tips die je net gelezen hebt in het achterhoofd en go nail that job interview!

Wil je deze theorie in praktijk omzetten, kom dan zeker solliciteren bij Spikes! Wij zijn momenteel nog op zoek naar een junior O365 consultant!

47ec8b2aba844134fdb2b8ed6d7c0915

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s