Zorgeloos op vakantie

Tips voor een succesvolle werkoverdracht tijdens je vakantie

Copyright British Airways

Copyright British Airways

Succesvol overdragen van werk tijdens je vakantie en het terugkomen op je werkplek verloopt niet altijd even vlot. Het is vreemd dat bedrijven voor allerlei zaken procedures schrijven maar de overdracht van werkzaamheden hierbij totaal vergeten. Hieronder een aantal tips om de overdracht van je projecten te vereenvoudigen en te voorkomen dat je uit vakantie terugkomt naar een berg werk en stress.

1) Begin op tijd met afbouwen

Neem zo min mogelijk extra klussen erbij. 

2) Goed begonnen is half gewonnen

In de ideale wereld bereid je een vakantieperiode ruim van tevoren voor. Maak een overzicht van alle taken die zeker afgewerkt moeten zijn voor je vertrek, en wat kan blijven liggen tot na je vakantie. Begin hier tijdig aan.

3) Anticipeer en stel een plan B op

Maak een lijst met problemen die zouden kunnen optreden tijdens je afwezigheid en werk een plan B uit. Zo kunnen je collega’s tijdens je afwezigheid gepast reageren op eventuele problemen.

4) That’s what colleagues are for…

Stel een overdrachtsdocument op. Geef duidelijk de planning aan en wat de resultaten moeten zijn. Verlies je hierbij niet in details, maar laat je collega’s vrij om zelf een werkwijze te bepalen.

5) Spread the word

Informeer alle betrokkenen (collega’s, klanten, opdrachtgevers, leveranciers) over je afwezigheid en bij wie ze terecht kunnen voor dringende zaken. Vraag wat je collega’s ervan vinden. Is alles duidelijk? Denken ze dat het gaat lukken? Hoe eerder ze hun bedenkingen uiten, hoe beter. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s