Interview Frederik

Spikes mag, met een leeftijd van 14 jaar, absoluut onder de jongere bedrijven in het Vlaamse KMO landschap gerekend worden. En ook haar werknemers zijn niet bepaald oud en versleten. Met een gemiddelde leeftijd van 37 lentes loopt het hier nog vol jonge leeuwen. Ambitieus, gedreven en soms een tikkeltje ongeduldig. Voor Bart, Sarah, Matthias en Dominique is tram drie nog lang niet in zicht. En ook Frederik schoot als ‘91’er, nu bijna twee jaar terug, als een bliksemschicht uit de startblokken. Even benieuwd als wij hoe hij terugkijkt op zijn afgelopen tijd bij Spikes? Aarzel dan niet en lees snel verder…

Frederik

Frederik

Dag Frederik. Waarom heb je destijds voor Spikes als werkgever gekozen? Welke criteria heb je meegenomen in dit beslissingsproces?

Ik behaalde een master Handelsingenieur aan de Universiteit Antwerpen met een major in Logistiek & Transport. In mijn vijfde en laatste jaar solliciteerde ik eerst voor de grotere multinationals binnen de logistieke sector. Maar na de afronding van mijn thesis bleek logistiek toch niet zo meteen mijn ding. Ik heb een sterke behoefte aan verandering, elke dag iets nieuws bijleren blijft voor mij het uitgangspunt. Door met enkele mensen uit het werkveld te gaan praten ben ik zo bij IT uitgekomen. En hier heb ik, tot op de dag van vandaag, nog altijd geen spijt van. [grijnst]

Je veranderde zelf het geweer in je laatste jaar van schouder. Welke raad zou je studenten willen meegeven die nu voor het eerst gaan solliciteren?

Ik zou zeker aanraden om op zoek te gaan naar een match tussen je persoonlijkheid en het soort bedrijfscultuur waar je in wilt terecht komen. De naam en faam van sommige grotere bedrijven zegt bijvoorbeeld maar weinig over de manier waarop je er je eigen weg kan uitstippelen of de aandacht die men er heeft voor je persoonlijk groeitraject. Probeer ook zeker verder te kijken dan je neus lang is, voorbij de platgetreden paden. Zo liggen er heel wat opportuniteiten bij kleinere KMO’s die voor veel sollicitanten misschien – onterecht – onder de radar blijven. Tot slot: staar je niet blind op titels. Deze dekken maar zelden de lading. Ga op zoek naar de effectieve invulling van wat misschien wel jouw toekomstige job wordt en maak op basis daarvan een weldoordachte beslissing.

Probeer verder te kijken dan je neus lang is, voorbij de platgetreden paden. Zo liggen er heel wat opportuniteiten bij kleinere KMO’s die voor veel sollicitanten onder de radar blijven

Krijg je bij de grotere spelers niet meer kansen om jezelf te ontwikkelen, denk je?

Misschien wel. Ik kan alleen maar zeggen dat dit voor mij persoonlijk niet beter had gewerkt. Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten en competenties. Daarmee samenhangend zijn ook de manieren om deze naar een hoger niveau te tillen voor iedereen verschillend. Sommigen zullen bijvoorbeeld goed gedijen in een groot bedrijf met een strakke hiërarchie, voor anderen is de verantwoordelijkheid die je krijgt bij een kleinere speler eerder een katalysator voor het verwerven van nieuwe inzichten. Het lijkt me alvast interessant om tijdens een sollicitatiegesprek te polsen naar de retentiegraad. Dit zegt veel over hoe werknemers zich bij hun werkgever voelen.

Het leven van ‘de werkende mens’ verschilt danig van dat van de stereotype student. Hoe heb jij deze overgang ervaren?

Ik moet zeggen dat ik die overgang goed heb verteerd. De aanwezigheid van structuur en routine zorgt voor een zee van tijd. Tijd waarvan je vroeger niet eens besefte dat je die had. Vroeg opstaan is de keerzijde van de medaille, al went dit na de eerste drie weken wel. Ik had op het einde van mijn studies ook gewoon echt goesting om er in te vliegen. Ik merkte dat ik minder en minder begon te studeren en dat uitstelgedrag ook bij mij sluimerend aanwezig was. Het was dus hoog tijd voor verandering.

Werkgevers verwachten de dag van vandaag heel wat meer dan kant-en-klare competenties. Hoe heb jij tijdens je studententijd ervoor gezorgd dat je ook voor en na het studeren zo veel mogelijk kennis absorbeerde?

Met een flinke dosis gezond boerenverstand kom je volgens mij al een heel eind ver. Voeg daar nog de nodige communicatieve vaardigheden en een portie doorzettingsvermogen aan toe, en dan kan je er wel tegen. Deze dingen staan natuurlijk wel niet in een cursus neergeschreven, waardoor je ze elders moet bijschaven. In mijn eerste jaar ging ik consciëntieus naar al de lessen. In de daaropvolgende jaren verplaatste het zwaartepunt van mijn studies zich geleidelijk aan in de richting van de studentenclub Wikings en de cursusdienst Weduc. [lacht] Hier heb ik dan de nodige extra curriculaire vaardigheden aangescherpt. Doordat ik minder tijd had om de lessen bij te wonen, was ik noodgedwongen aangewezen op zelfstudie. Ik merk dat deze mentaliteit me nu erg goed van pas komt, aangezien de IT sector bij wijze van spreken iedere dag verandert en je dus wel verplicht bent om je kennis op zelfstandige basis up-to-date te houden.

Mijn extra curriculaire activiteiten destijds helpen me nu onrechtstreeks om sneller nieuwe dingen te absorberen.

Je hebt zelf een zeer algemene opleiding gevolgd, dit terwijl er toch heel wat technische kennis van je verwacht wordt. Hoe ben je hiermee omgegaan?

Handelsingenieur is een hele brede opleiding waarin je op het einde van de rit heel weinig van heel veel kent. Wel leer je om verschillende denkkaders te hanteren. Het zijn die verschillende denkkaders die probleemoplossend denken in de hand werken. De verschillende perspectieven die je hierbij hanteert dragen mijns inziens in een later stadium ontegensprekelijk bij tot een kwalitatieve oplossing van het probleem.

Tot slot. Hoe zie jij momenteel het verdere verloop van je carrière voor je?

Mijn toekomst ligt niet noodzakelijk in IT. Alle opties liggen open. De IT sector is een perfecte springplank naar eender welke andere industrie omwille van feit dat je continu moet bijleren. Je ontwikkelt een soort van mindset om de dingen ten gronde te bekijken en zaken zelf uit te zoeken. Met behulp van een minimale omscholing kan je met die ingesteldheid later dan eender waar terecht.

De IT sector is een perfecte springplank naar eender welke andere industrie.

Bedankt voor het gesprek en succes met je verdere carrière bij Spikes!

Een reactie op “Interview Frederik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s