ESPC 2016: Vienna

De Spikees waren goed vertegenwoordigd dit jaar op het ESPC in Wenen! Maarten, Tom, Bart, Rob, Ruben, Thomas, Danny en ikzelf. Voor de meesten onder ons was het de eerste keer, dus we waren wel erg benieuwd.

Op de eerste dag stond ’s morgens de keynote op het programma. ’s Morgens zeer vroeg het bed uit om op tijd te zijn voor de registratie, was de boodschap. En we waren ruim op tijd, alles verliep zeer vlot.. 🙂 We hadden dus al wat tijd om langs de verschillende booths te lopen. Iedereen kent natuurlijk de grote spelers, maar toch ook een aantal bedrijven gezien, die echt zeer knappe SharePoint / Office integraties gemaakt hebben.

De keynote dan: het moet gezegd worden, er is tijdens het afgelopen jaar hard gewerkt bij Microsoft en dat hebben ze in een knappe demo laten zien. Als je er dagelijks zo kort op zit, zou je haast vergeten wat er allemaal bijgekomen is. Flow, PowerApps, Teams, Planner, PowerBI.. En waar ik als developer natuurlijk het meest in geïnteresseerd was: een korte presentatie over het SharePoint Framework (SPFx).

Verder werd er ook een duidelijke boodschap gegeven dat SharePoint onprem niet dood is en dat nieuwe features ook  snel beschikbaar zullen gesteld worden door het releasen van feature packs.
Tijdens de demo’s viel het ook heel erg op hoe hard de focus gelegd wordt op mobile devices: apps, maar ook UI’s met responsive design…

Als developer was ik vooral benieuwd naar wat er te vertellen viel over het nieuwe SharePoint Framework. TypeScript, Gulp, npm, Yeoman… Dingen waarover ik al wel gehoord en gelezen heb in de afgelopen maanden, maar door de verschillende sessies bij te wonen, nu een veel beter beeld heb van wat het precies allemaal doet en zal veranderen. Het wordt een hele aanpassing: een hele nieuwe toolkit, alles clients side. Van SharePoint developer naar web developer.  Verder heb ik in die drie dagen nog een aantal zeer interessante presentaties gezien over de evolutie PnP, MS Graph, search en Azure AD.

 

Samengevat: leerrijk, leuk, maar ook best wel vermoeiend…  Het was echt wel een zeer goede ervaring met goede vooruitzichten voor de komende jaren! Als het van mij afhangt, ben ik volgend jaar in Dublin zeker van de partij. Smaakt naar meer 🙂

Mijn collega’s en ik schreven ook enkele inhoudelijke blogs over wat we te horen kregen op de ESCP. Deze kan je hier lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s