Hoe val je op tijdens een jobbeurs?

Het voorjaar laat zich voor vele studenten of werkzoekenden kenmerken door vele jobbeurzen. Het is natuurlijk ook gewoon handig om jezelf te kunnen voorstellen aan zoveel bedrijven op één plek. En zo krijg jij meteen de kans om een indruk te krijgen van het bedrijf waar je interesse voor hebt.

Maar je loopt daar uiteraard niet alleen. Menig student of werkzoekende heeft datzelfde idee opgevat. Daar sta je dan, net de hal binnengelopen, met je CV in de aanslag, er helemaal klaar voor. En dan zie je de mensenmassa… Honderden mogelijk concurrenten die hun beste beentje voorzetten bij bedrijven waar jij ook graag deel van wil uitmaken. Dus dringt de vraag zich op: hoe maak jij het verschil? Hoe zal jij opvallen in die massa?

Idealiter wacht je best niet met een plan uit te werken op het moment dat je daar aankomt, maar bereid je je een beetje voor. Hier zijn enkele tips voor een geslaagd voorbereiding:

fail-to-prepare-prepare-to-fail1

  • Check welke bedrijven aanwezig zullen zijn: elke beurs deelt normaal gezien op hun website mee welke bedrijven aanwezig zullen zijn. Bekijk deze lijst en duid aan welke bedrijven je zeker wil spreken. Check eventueel hun website al eens en de openstaande vacatures.
  • Pas je outfit aan: Wil je gaan werken bij een leuke, vlotte KMO? Dan hoef je jezelf niet per se in een strak pak te hijsen. Kleed je volgens je eigen stijl, maar zorg er wel voor dat je er verzorgd uit ziet. Wil je echter bij een bekende multinational aan de slag? Dan zal dat strak pak wel geapprecieerd worden.
  • To CV or not to CV? Als student heb je natuurlijk nog geen duizelingwekkend CV vol werkervaringen en technische skills. Je kan je dus de vraag stellen of dit echt nuttig is. Recruiters bepalen immers op gemiddeld 7 seconden of ze jouw CV interessant vinden of niet. Bedenk daarom een originele manier om duidelijk te maken wie je bent en wat je wil. Geef bijvoorbeeld enkel een visitekaartje af met je gegevens en je professionele doel. Of maak een website waar jij je skills en troeven in naar voor brengt, met leuke filmpjes of foto’s. Een ander idee is om uit te zoeken waar een bedrijf zich mee bezig houdt of wat hun probleem is en laat dan zien hoe jij in dat verhaal kan passen.
  • Netwerken is key: Probeer je zelf niet te profileren als iemand die wanhopig een job zoekt. Bereid je goed voor en weet naar wat je op zoekt bent. Probeer dan zo contact te maken met de bedrijven en laat hen voelen dat je interesse hebt en wat je voor hen zou kunnen betekenen. Vraag zeker naar de gegevens van de personen die je ontmoet en connecteer nadien via Linkedin met hen. Is het niet voor nu, dan kan je het netwerk dat je hiermee uitbouwt zeker in de toekomst nog gebruiken.

Zo, ik hoop dat je hiermee al een eind op weg kan.

Kom zeker ook onze stand bezoeken tijdens de verschillende jobbeurzen! Je kan ons ontmoeten op:

  • De PXL op 16 februari
  • Het Talent Forum van UA op 22 februari
  • 23 maart in campus Proximus van UCLL

Wij kijken er ontzettend naar uit jou te ontmoeten!
Bekijk alvast eens onze jobssite om kennis te maken met Spikes!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s