Spikee in de kijker !

Michelle  loopt 4 maanden stage bij Spikes bij onze HR Manager en wilde zoveel mogelijk medewerkers leren kennen. Zij vroeg zich af waarom zij elke dag hun wekker zetten en vrolijk aan de werkdag beginnen. Als eerste collega ontmoette zij Pieter Op De Beéck. Pieter werkt sinds oktober 2016 als Business Innovation Consultant!

[Michelle] Dag Pieter, je werkt nog niet zo lang bij spikes, maar welke meerwaarde heeft dit bedrijf voor jou en wat doe je zoal het liefst bij Spikes?

[Pieter] Ik vergelijk Spikes in eerste instantie met mijn vorige job. Bij Spikes merk ik een totaal andere werkstructuur dan ik gewoon was en die mij erg aanspreekt. Ik zat bij mijn vorige werkgever in een team van 20 mensen en iedereen deed een beetje van alles, maar mijn sterkste kant is vooral het functionele deel. Spikes sprak mij aan omdat dit bedrijf in teams werkt per project. Dit project krijg je volgens je expertise. Hier kijken ze dus naar je ervaring, wat je graag zou doen en in de mate van het mogelijke wordt daar rekening mee gehouden als je op een project wordt gezet. image-today-08-27-36

Verder is Spikes een klein bedrijf (65 mensen) met weinig hiërarchie en dit heeft voor mij verschillende voordelen. Als er iets beslist moet worden kan ik direct naar het management gaan of Werner, onze Customer Delivery Manager, aanspreken. Zij luisteren en maken tijd vrij. De open-door policy wordt hier bij Spikes, naar mijn gevoel, goed toegepast!

Daarbuiten bestaat Spikes voornamelijk uit Product Specialists. Als ik een oplossing in gedachten heb weet ik wat de mogelijkheden zijn. Het leuke is dat de developers deze oplossingen dan ook effectief kunnen uitvoeren.

[M] Wat heb jij gestudeerd? Levert dit een grote bijdrage bij je huidige job?

[P] Ik studeerde Informatiemanagement en informatiesystemen (IMS) aan de Hogeschool Mechelen. Op dit moment kan ik mijn studiekeuze niet echt gebruiken bij Spikes, maar de richting sluit nog altijd aan bij wie ik ben. Toen ik pas begon te werken was dit wel een heel goede basis om op de jobmarkt terecht te komen en verder te bouwen op wat ik geleerd had.

[M] Wat is het grootste verschil met je vorige werkgevers en hoe ben je bij Spikes terechtgekomen?

[P] Een groot verschil voor mij was de grootte van het bedrijf, ik heb in bedrijven gewerkt met rond de 3000 werknemers waardoor plannen anders werden uitgevoerd als bij een klein bedrijf. Hierdoor was de wachttijd langer om bepaalde zaken uit te voeren of een antwoord te krijgen op vragen. Spikes kijkt naar alles wat beschikbaar is en spendeert veel tijd aan onderzoek en research. Een ander verschil is voor mij dat er leuke activiteiten zijn na- en soms tijdens- de werkuren en dat er een familiale sfeer heerst. De werknemers van Spikes zijn een erg sociale groep! Dit is erg belangrijk voor mij.

Ik ben terecht gekomen bij Spikes via LinkedIn waar ik een vacature vond. Evenals kende ik Maarten Ghijsens van vroeger en hij gaf mij al een beetje informatie over de interne werking van Spikes waardoor ik meer interesse kreeg.

[M] Hoe zou jij een Business Innovation Consultant omschrijven?

[P] Eigenlijk heeft elke Business Innovation Consultant een andere rol door zijn achtergrond en kennis, zo doe ik niet helemaal hetzelfde als bijvoorbeeld mijn collega Jolien die wel dezelfde ‘titel’ heeft.

We proberen aan de hand van workshops de echte doelstellingen van klanten te achterhalen doormiddel van een goede bevraging naar hun problematiek en te kijken hoe wij hierbij een meerwaarde kunnen bieden. Dit gebeurt vooral op business niveau (business consultancy).

Wanneer onze klanten akkoord gaan met een voorstel komt het meer functionele luik aan bod zoals een functionele analyse. We kijken zo binnen Office 365 welke tool of combinatie van tools een creatieve oplossing kan bieden voor de bepaalde problematiek. Het uiteindelijke doel is eigenlijk de samenwerking van teams optimaliseren bij de klanten door voor een significante verbetering te zorgen binnen deze samenwerking.

Verder doe ik Presales, Business analyses en beperkte technische analyses. Ikzelf denk vooral na over conceptuele oplossingen wat vlot gaat gezien mijn ervaring met Office 365. Ik heb een uiterst adviserende rol, dit houdt in dat ik oplossingen aanbied en klanten adviseer over wat wel en niet doen.

[M] Voor welke klanten, bedrijven werk je momenteel? Met welk project ben je bezig?

[P] Op dit moment spendeer ik veel tijd aan presales trajecten maar ben verder ook werkzaam op projecten bij volgende klanten: AS-adventure, Kovag, Van Havermaet. De projecten variëren van de interne werkplek verbeteren (digitale werkplek) tot de optimalisatie van het informatie- en communicatieproject (bv. intranet). Daarbuiten gaat het soms ook over een extranet. Concreet bouwen we bijvoorbeeld een platform voor een bedrijf zodat zij kunnen samenwerken via dit platform met hun klanten.

Soms is het moeilijk om gelijkaardige projecten uit elkaar te houden. Daarom is flexibiliteit binnen deze job van groot belang. Je moet snel kunnen switchen tussen projecten en klanten.

[M] Wat zou je graag nog in de toekomst bereiken op professioneel vlak?

[P] De omschakeling maken van intrapreneur naar entrepreneur. Ik denk soms verder na over oplossingen en innovaties om het dagdagelijkse leven efficiënter te maken. Het leven gaat sneller en sneller en ik wil bedenken hoe mensen hun tijd nog efficiënter kunnen verdelen. Dit zowel B2B als B2C. De job die ik nu doe biedt mij daarin een goede voorbereidende rol. Zo denk ik eraan om ooit op een later tijdstip eventueel zelfstandig of samen met anderen iets opstarten.

[M] Wat zou er voor jou nog kunnen verbeteren binnen Spikes?

[P] Spikes is intern bezig met zich te veranderen en dit vooral op structureel en procesmatig vlak. Zo worden er nieuwe processen bedacht, maar dit mag nog meer voor mij. Er worden ook nog veel denkwijzen gebruikt van vroeger en deze mogen mee innoveren.

Verder zou ik graag meer creatieve ruimtes hebben, maar daar zijn ze op het 7e verdiep volop aan bezig. Hierbij denk ik onder andere ook aan extra whiteboards. Verder zijn de meetingrooms vaak gereserveerd terwijl er niemand is.

Ik wil toch ook even de positieve zaken aanhalen zoals de gratis frisdrank, soep, fruit, de moderne infrastructuur en uitstraling, creatieve inrichting, jaarlijkse skitrip, enzovoort!

[M] Net als vele van je collega’s combineer je een veeleisende job met een gezinsleven. Welke uitdagingen komen hierbij kijken en hoe speelt Spikes hier een rol in?

[P] Vanwege de flexibele uren en werkplek, lukt het om mijn fulltime job te combineren met mijn gezinsleven. Mijn vrouw werkt evenals fulltime, maar gelukkig kan zij soms ook van thuis uit werken om zo onze flexibiliteit te verhogen. Verder moeten we wel rekening houden met de uren van de crèche.

[M] Je laat op Yammer blijken dat je een gadgetfreak bent. Welk zijn de laatste technologische nieuwtjes en wat kan je ons ten zeerste aanraden?

[P] Vanwege mijn grote uitgaven probeer ik mijn gadgetaankopen de laatste tijd te minderen want het liep de spuigaten uit. Mijn laatste nieuwigheden zijn een smartwatch (sporthorloge, gps, geconnecteerd met gsm…), een curved TV en een e-book reader. Verder volg ik de technologie nog steeds op de voet en ben ik mee met de nieuwste snufjes.

[M] Je hebt gevoel voor ritme en muziek. Wil je dit ook doorgeven aan je kinderen? Ik begreep dat zelfs een stukje kan beatboxen?

[P] Als kind speelde ik allerlei instrumenten, maar op basisniveau. Zo kon ik een beetje piano, gitaar, blokfluit en trommelde ik op alles wat ik tegenkwam. Beatboxen en zingen heb ik ook veel gedaan. In samenhang daarmee kijk ik heel graag naar talentshows met zang zoals Britains got talent. Dat is mijn guilty pleasure.

Ik probeer dit niet persé door te geven aan mijn kinderen, maar als ze graag muziekschool willen volgen zal ik dit zeker toelaten. Mijn dochtertje van 2 jaar probeert mijn soms al een beetje na te doen wanneer ik beatbox, heel schattig!

[M] En tot slot, wat is het meest memorabele moment dat je tot nu toe hebt meegemaakt op Spikes?

[P] Ik heb al veel leuke momenten meegemaakt bij Spikes, maar de meest memorabele zijn voor mij de skitrip en de eindejaars drink. Bij deze drink begonnen we in een jeneverkraam op de kerstmarkt en zijn we al schaatsend (zonder schaatsen) geëindigd – of toch bijna –  op de schaatsbaan. Het is een heel leuke bende, waarbij de collegialiteit sterk naar bovenkomt.

[M] Bedankt Pieter, ik wens je nog erg veel succes en plezier bij Spikes! Het lijkt alsof je hier een leuke uitdaging hebt gevonden :-).

spikes-63

 Wil jij, net zoals Pieter, de rol van Business Innovation Consultant op zich nemen? Wij zoeken dit jaar nog zeker 5 nieuwe collega’s! Wij horen dus graag van jou!

Een reactie op “Spikee in de kijker !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s