Een ancien Spikee in de kijker!

Op 21/03 had ik een boeiend gesprek met Yves Lorphelin, een lead developer die als 6e werknemer begon binnen Spikes. Hij maakte de groei mee die Spikes doorging en vertelt graag over zijn werk, hobby’s en de vele verhuizen van het Spikes kantoor!

Je bent een Lead Developer, wat houdt deze functie juist in? Hoe ben je in deze functie gegroeid?

De functie is een combinatie van verschillende verantwoordelijkheden. Helemaal in het begin was er meer focus op productontwikkeling, maar daarna ben ik verder doorgegroeid in Development. Nu hou ik me meer bezig met het uittekenen van architectuur van custom solutions en integraties met bestaande systemen.

Wanneer klanten een probleem hebben is het aan mij om dit te begrijpen en een goede oplossing te vinden. Zo werk ik al enkele jaren aan verschillende projecten bij een vaste klant. Deze custom oplossingen blijven maar groeien en worden steeds verder uitgewerkt waardoor ik lange termijn relaties heb opgebouwd met deze klant.

Je werkt heel veel bij de klant en bent daarom minder op kantoor, hoe is dit voor jou? Hoe voel jij je toch een Spikee?

Ik vind het niet erg dat ik weinig op kantoor ben. Er zijn veel kansen binnen Spikes om de collega’s te ontmoeten zoals de Tues- of Thursdaycafés, Jumpstart, Funday, teammeetings… De communicatie die gebeurt als er nieuwe mensen starten volg ik ook steeds via Yammer (intern communicatiekanaal binnen Spikes), maar wanneer er meer dan 100 werknemers zullen zijn in de toekomst zal dit wel moeilijker worden😊! Via de bestaande communicatiekanalen binnen Spikes probeer ik te laten weten waar ik mee bezig ben en zo blijf ik in verbinding.

Je werkt al heel lang bij Spikes, wat is het belangrijkste dat je hebt bijgeleerd?

Ja, ik werk al sinds mei 2004 bij Spikes (ik was de 6e werknemer!). Het interessantste wat ik gezien heb binnen Spikes is de groei. Hoe het bedrijf van 6 werknemers naar ±70 mensen is gegaan. Welke aanpak hierrond gebeurt naar mensen en bedrijf, maar ook het volgen van een duidelijke missie en visie. Heel positief is dat de veranderingen altijd duidelijk gecommuniceerd worden en dat wij als werknemers de kans krijgen om input te geven. Nog leuker is dat deze input ook gebruikt wordt!

DSC_1030.jpg

Is het moeilijk om als Franstalige in een Vlaams bedrijf te werken?

In België is bijna elke klant tweetalig. Voor mij is het niet moeilijk omdat ik na mijn studies direct in een Nederlands bedrijf begonnen ben. Ik vind het spijtig dat jongeren vaak geen Frans meer spreken. Ik denk dat met taal ook een cultuur meekomt. Deze verschillende culturen zijn belangrijk om samen tot innovatieve ideeën te komen. Over het algemeen denk ik dat diversiteit binnen een bedrijf een must is. Hier kunnen we zeker nog in verbeteren!

Hoe kwam je terecht bij Spikes? Welke vooropleiding heb je gehad?

Ik ben van opleiding ingenieur in de elektronica. Direct na mijn studies ben ik bij Real Software (nu Real Dolmen) gaan werken. Enkele teamleden van onze management hebben daar ook een verleden en zo ben ik bij Spikes terechtgekomen.

Hoe zou je graag nog groeien binnen Spikes of in de toekomst?

De projecten waar ik nu mee bezig ben vind ik heel interessant. Ik wil graag reële problemen ontdekken en klantvriendelijke oplossingen vinden die niet altijd IT gerelateerd zijn. Zo vind ik het leuk om meer value te creëren bij klanten zodat zij hun job beter kunnen uitvoeren. Als Spikes zo’n projecten voor mij heeft ben ik content.

Wat kan Spikes als werkgever nog verbeteren voor jou?

Een betere communicatie over wat er in Spikes allemaal gebeurt rond probleemoplossingen. Zowel positieve als negatieve feedback over deze oplossingen. Ik denk dat het interessant is om terug te kijken bij de klant waar we 3 jaar geleden een project hebben afgeleverd en hoe het met die oplossingen staat. Zo kunnen we leren uit deze pijnpunten en misschien nieuwe problemen omarmen en proberen op te lossen omdat het bedrijf en de nood van het bedrijf veranderd is.

Yves L

Jij vulde, net zoals alle andere Spikees, een ‘Wie is’ file in. Dit formulier heeft tot doel om de collega’s op een ludieke manier beter te leren kennen. Op jouw formulier stonden geen hobby’s, heb je hobby’s of bepaalde interesses in je vrije tijd?

Ja, Aïkido sinds 1987. Dit is een Martial discipline of een verdedigingsport die de nadruk legt op het oplossen van conflicten zonder mensen te kwetsen. Aïkido is na de 2e wereldoorlog bekender geworden door het feit dat de inwoners van Japan niet meer mochten vechten in bijvoorbeeld krijgskunsten. Op deze manier werd de cultuur van gevechtsport toch doorgeven aan de rest van de wereld. Ik geef 2x per week les aan volwassenen.

Als tweede hobby hou ik mij bezig met Meetups. Dit zijn mensen die samenkomen en ‘talks’ organiseren om zaken bij te leren (gelijkaardig aan BIWUG events waar informatie wordt gedeeld tijdens lezingen). Ik doe in deze meetups lezingen rond DDDbe (Domain driven design). De onderwerpen gaan vooral over software design, maar er komen ook andere topics aan bod zoals system thinking…

Na al die jaren, wat was jouw meest memorabele moment binnen Spikes?

Eigenlijk zijn vooral de (4) verhuismomenten mij bijgebleven. We verhuisden van Leuven naar Kontich, van Kontich naar Berchem en uiteindelijk richting ons huidige kantoor in hartje Antwerpen. Het was leuk om te ervaren dat de plekken elke keer te klein werden en we naar iets nieuw konden verhuizen. Het waren telkens milestones voor Spikes met een nieuwe start. Je leert ook je collega’s op een totaal andere manier kennen. Op dit moment lijken we ervoor gekozen te hebben om niet meer te verhuizen, maar onze kantoren de verspreiden over het land. Zo opende we al een kantoor in Hasselt. Al wordt er op dit moment ook wel gewerkt aan een extra verdieping op ons kantoor in Antwerpen voor betere vergaderplekken. We gaan er dus op vooruit!

 Wil jij ook graag aan het werk bij Spikes als Devoloper? Solliciteer dan nu op deze vacature!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s