De ergonomie van een Spikee!

“Ergonomie” klinkt bekend in de oren, maar wat doet Spikes om de ruggen, polsen, nekken… van zijn werknemers zo weinig mogelijk te schaden? Over wat heeft ‘die van HR’  het wanneer ze spreekt over beeldschermwerk?

Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Deze omgeving kan een voorwerp (bv stoel), werkplek of ruimte zijn. Het heeft als doel de gezondheid, gemak en productiviteit van de werknemers te optimaliseren.

Omdat onze Spikees vooral aan een bureau werken is het van belang dat ze dit op een goede manier doen. Dit bureauwerk wordt ook wel beeldschermwerk genoemd. Bij dit soort werk worden vaak de polsen, nek en rug in een slechte houding geplaatst. Ook kijken deze werknemers vaak naar een beeldscherm wat slecht kan zijn voor de ogen. Daarom is het van belang om met drie pijlers rekening te houden:

  1. Voldoende bewegingzitten is het nieuwe roken

Zitten is het nieuwe roken! Daarom is bewegen zo belangrijk ook al heb je een zittende job. Lang zitten verhoogd de kans op hart- en vaatziekten, depressies, overgewicht…

Beeldschermwerk moet elk uur onderbroken worden. Enkele tips zijn je auto een beetje verder parkeren, loop eens naar de printer, neem de trap, maak ‘s middags een wandeling, rechtstaand telefoneren of vergaderen, wandelend werkoverleg, elke dag beweegmomenten inlassen… Als je een stappenteller hebt, is het optimaal om 10 000 stappen te zetten per dag!

Geen enkele Spikee is gemaakt om lang te zitten!

  1. Reflecties en verblinding vermijden

Om alles goed te kunnen lezen op je scherm is het belangrijk dat reflecties vermeden worden. Het is de bedoeling dat je geen weerspiegeling van de ramen ziet. Daarbij is tegenlicht slecht en moet je ervoor zorgen dat je niet in de richting van een raam zit. Kijk ook voldoende weg van je scherm zodat je ogen even kunnen rusten.

  1. Ergonomische zithouding

Wel, Spikes heeft hiervoor geïnvesteerd in verstelbare bureaustoelen, extra beeldschermen, voetsteunen en wiebelstoeltjes. Een belangrijke vraag hierbij is: hoe gebruik je al dit speciaal meubilair?

De verstelbare bureaustoel is volledig aanpasbaar in hoogte, breedte, armleuningen, armleggers en rugsteun (zitdiepte). Zo kan je deze stoel correct in stellen voor een goede zithouding.

Het extra beeldscherm is er zodat onze Spikees niet continu naar beneden moeten kijken voor hun laptopscherm. De optimale hoogte van een beeldscherm is wanneer de bovenste rand op hoogte van de ogen komt. Verder is het aangeraden om het scherm op zo’n 50cm van de ogen te plaatsen.

De allernieuwste aankoop zijn de wiebelstoeltjes! De wiebelstoel is een hip-uitziende gekleurd stoeltje, dat je terugvindt in Spikes Antwerpen. Ze ogen niet alleen fancy, maar zijn ook goed voor de rug en buikspieren van onze Spikees. Doordat ze geen rugleuning hebben en geen vast sta- oppervlak kan je blijven wiebelen tijdens het werk wat de spieren traint.

wiebel.png

Check of jij niet te veel zit met de Zittest van Partena. Je kan je er ook inschrijven voor een gratis begeleidingsplan via email en sms. Uit die stoel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s