Op speeddate met de studenten HIB in Antwerpen

Vorige week donderdag waren Michelle Fimmers en ik present in Gate15 voor de jaarlijkse speeddate van IMBIT.  IMBIT is de studentenorganisatie voor de Handelsingenieurs in de Beleidsinformatica (HIB) aan de Universiteit Antwerpen.

De studentenbuurt binnenrijden was terug de sfeer opsnuiven van eerste weken van het nieuwe academiejaar: witte doopjassen zien en langs de AGORA en De Prof lopen, door het eeuwige epicentrum van het bruisende studentenleven. Niets lijkt veranderd.

In 1994 startte ik mijn studies als Handelsingenieur aan de toenmalige UFSIA. Dat is het jaar waarin de meeste laatstejaarsstudenten die we ontmoetten, zijn geboren… de tijd vliegt!

Sommige van de IT- proffen, zoals Herwig Mannaert en Jan Verelst zijn nog trouw op post. Prof. Carlos De Backer heeft voor opvolging binnen eigen rangen gezorgd. Zijn zoon nam de fakkel over.

Tijdens onze korte gesprekken in groepjes van 4-5 personen valt op dat de meeste studenten nog niet weten wat ze binnen een jaar gaan doen en welke job ze zouden willen uitoefenen. In mijn tijd was dat niet anders. Als ik op LinkedIn ons groepje afschuim zie ik IT directeuren en senior managers, Business/IT Consultants, BI en Retail specialisten, ondernemers: van alles wat. In de klas van 2017 zitten ook drie meiden, net zoals bij ons. Ann is vandaag CFO, Ines heeft haar eigen boekhoud- en fiscaliteitskantoor en ik ben HR manager in een IT-bedrijf en coach in bijberoep.

IMBIT brengt de HIB studenten in contact met bedrijven tijdens verschillende activiteiten gespreid over het academiejaar en niet enkel tijdens een jobbeurs. Daar ben ik blij om. Tijdens die momenten hopen we de studenten ook warm te maken voor een carrièrestart bij Spikes.

Imbit 6

Wat ik de studenten graag persoonlijk meegeef, is dat starten belangrijk is, maar ook je bewust blijven van je persoonlijke ontwikkelingsproces. Wat doe je graag en waar ben je goed in: dat ontdek je zeker van het ogenblik dat je een eerste job start. De eerste jaren zijn verkenningsjaren. Je bent best alert en het is geen drama als je na een tijd toch eens van job verandert totdat je een job én omgeving vindt waarin je past. Elke stap brengt je steeds iets bij. Je leert en gaat verder.

Daarom: je kan eigenlijk geen “foute” keuzes maken!

Bij Spikes volgen we de start van elke nieuwe medewerker nauw op en heb je 4 keer per jaar ook een formeel feedbackgesprek waarin je kan bespreken wat goed of minder gaat, wat je hebt geleerd en waar je je verder wil in ontwikkelen. We trachten in de mate van het mogelijke nieuwe klantenprojecten ook te matchen met de juiste mensen. Op die manier proberen we je een leercontext mee te geven waarin je nieuwe kennis en vaardigheden kan opbouwen.

Elk individu is anders en bij Spikes als kleine organisatie hebben we ruimte en aandacht voor je uniek-zijn. Kiezen voor een kleinere onderneming zorgt ook voor de nodige uitdagingen. Je dient soms snel te kunnen schakelen tussen verschillende projecten en klanten en je hebt een grote portie initiatief en ondernemerschap nodig. Enkel op die manier kan je snel zelfstandig werken, complexere en grotere projecten aanpakken en groeien.

HIB’ers starten bij Spikes in de job van Junior Business Innovation Consultant. Je gaat als functioneel en business analist aan de slag in het team van Ben van Mol.

Over onze eerste date met IMBIT en de studenten HIB zijn we zeer tevreden. Ik stond versteld van de vragen die we ontvingen en van de leuke interacties die ontstonden in elke groep. Op naar de volgende activiteit!

Lees zeker ook de verhalen van Pieter, Jolien en Joris, die het afgelopen jaar bij Spikes startten als Business Innovation Consultant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s